Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Λυγιά - από που προέρχεται το όνομα του χωριού μας

Στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας, 6 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λευκάδας (τη Χώρα) βρίσκεται το χωριό μας, η Λυγιά.
Πρόκειται για ένα ψαροχώρι, με παραδοσιακό λιμάνι και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από που πήρε όμως το όνομά του το χωριό; Δεν ξέρω ακριβώς γιατί, αλλά αυτή ήταν μια απορία που μου γεννήθηκε μόλις μου είπε ο άντρας μου πως το χωριό του το λένε "Λυγιά".
- και τι πάει να πει "Λυγιά"; τον ρώτησα...

Η λυγιά λοιπόν, είναι ένα θαμνώδες αυτοφυές φυτό, με μωβ - λιλά ταξιανθία. Παλαιότερα, στα δεξιά κι αριστερά του δρόμου, δίπλα στις σούδες (αυλάκια για να τρέχει το νερό της βροχής) φύονταν λυγιές σε όλο το μήκος του χωριού.

Από το φυτό αυτό πήρε το όνομά του το χωριό.

Ομολογώ πως μου άρεσε η ιδέα, να φωτογραφίσω το δρόμο με ολάνθιστες λυγιές και στις δυο πλευρές του, αλλά σήμερα πια δεν είναι γεμάτο το χωριό με το φυτό αυτό... Η κατασκευή πεζοδρομίων ανάγκασε τους ανθρώπους να κόψουν τις λυγιές και να τοποθετήσουν πλάκες. Μετά ... ήρθαν άλλα φυτά, τα αστικά φυτά, όπως οι λεύκες κι οι πικροδάφνες και η βλάστηση στην αστική περιοχή του χωριού έχει αλλάξει αρκετά από τότε.

Παρόλα ταύτα, μόλις κανείς αφήσει τον κεντρικό δρόμο και κινηθεί στα στενά του χωριού, οι λυγιές έχουν ακόμα το βασίλειο τους.

Αυτή την εποχή, ανθισμένες, μας θυμίζουν γιατί οι παππούδες μας ονόμασαν τον τόπο που αγαπάμε Λυγιά...

3 σχόλια:

  1. γεια καλος σε βρικα ωραι αναρτηση εκανες και η φωτογραφιες το ιδιο τελεια φανταστικα εβιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε! Σας ευχαριστώ που περάσατε!